torsdag 28 april 2011

Lime/citron cheesecake

Gjorde en lime/citron cheesecake till min födelsedag, det är en av mina stora favoriter just nu.. :o)

Receptet är från Annikas blogg här.. Fast jag addade citron, har även provat göra citron/apelsin..


Limecheesecake

  • 3 st ägg
  • 1,5 dl socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 200 g philadelphiaost (orginal)
  • 3 dl vipsgrädde
  • 2st lime
  • Ett gäng digestivekex så det täcker botten ca 10-20st
  • Ev 50g margarin
  1. Man behöver inte använda margarin men det håller ihop digestivebotten & gör att kexen inte smular. Om du vill använda margarin, smält smöret och låt svalna.
  2. Krossa digestivekexen till smulor och lägg i en bunke, häll över smöret i bunken och blanda ihop till en massa. Fördela kexblandningen i en löstagbar form. (Använder du inte margarin, krossa digestivekexen direkt i formen.
  3. Dela äggen. Lägg äggulorna i en bunke och äggvitorna i en annan. Häll strösocker och vaniljsocker över äggulorna.
  4. Vispa äggvitorna till ett fast skum med elvisp, så länge att man kan vända upp och ner på bunken.
  5. Vispa äggulorna och sockret till en pösig smet.
  6. Blanda i philadelphiaosten i äggulssmeten.
  7. Vispa grädden i en egen bunke. Rör därefter ner den vispade grädden i äggulssmeten.
  8. Vänd sedan ner de vispade äggvitorna med slickepott eller rör försiktigt ner med en sked.
  9. Riv skal av limen och pressa ur saften i blandningen. Blanda antingen ner rivet limeskal smeten eller lägg uppe på smeten efter att du har hällt i smeten i formen.
  10. Ställ in i frysen i 5 timmar. Tag ut kakan 15-30 minuter i rumstemperatur före servering.

Inga kommentarer: